Phone
01603 742741
Address
112 Hellesdon Park Ind. Estate.
Drayton High Road, Norwich
NR6 5DR
Hours
Monday – Friday: 8:00AM – 5:00PM
Emergency Call Out: 24/7
Name*
Phone*
Select Your Preferred Time
*
Als ondernemer weet u dat u een zorgplicht heeft voor uw medewerkers en klanten. Een onderdeel daarvan is ervoor zorgen dat u over de juiste veiligheidsuitrusting beschikt. Maar met brandblussers kan het een beetje een mijnenveld voelen. Er zijn zoveel verschillende variabelen waarmee rekening moet worden gehouden, dat er nooit sprake kan zijn van 'one size fits all'. Wat moet u weten voordat u de juiste typen brandblussers voor uw bedrijf selecteert?
Voordat u kunt beslissen over het juiste type brandblusser(s) voor uw bedrijf, moet u eerst begrijpen hoe brand wordt geclassificeerd. Dit moet u helpen de brandrisico’s voor uw bedrijf beter in te schatten.
Klasse A – Vaste stoffen – Dit kan hout, plastic, papier, stoffen, stoffering, armaturen of fittingen zijn.
Klasse B – Ontvlambare vloeistoffen – Er is een hele reeks artikelen die binnen deze categorie passen, waaronder oplosmiddelen, verven, schoonmaakvloeistoffen en brandstoffen.
Klasse C – Gassen – Ontvlambare gassen omvatten butaan, propaan, methaan en LPG.
Klasse D – Metalen – Hoewel je metaal misschien niet als brandgevaarlijk beschouwt, zijn sommige metaal verrassend brandbaar (natrium bijvoorbeeld). De meeste metalen zijn ook zeer goede geleiders.
Elektrisch – Omdat elektrische branden gemakkelijk onder veel van de andere klassen kunnen vallen, krijgen ze niet echt hun eigen volledige klasse. Maar elektrische branden hebben meestal betrekking op bedrading en apparatuur zoals computers, televisies en routers.
Klasse F – Bakvetten en -oliën – Dit spreekt voor zich en heeft betrekking op zaken als frituurpanbranden.
Dus nu weet je op welke soorten brand je je moet voorbereiden. Maar welke brandblusser gebruik je om ze te bestrijden? Hieronder vindt u meer informatie over elk van de belangrijkste soorten brandblussers.
Etiketkleur: Blauw
Poederbrandblussers bestaan uit droog poeder en stikstof. En ze behoren tot de meest veelzijdige blussers die er zijn als het gaat om de branden die ze kunnen bestrijden. Ze werken door het vuur te smoren met poeder, dat een korst vormt, waardoor wordt voorkomen dat zuurstof de vlammen aanwakkert en voorkomt dat het vuur zich verspreidt. Dit vermindert echter niet de hitte van de brand, wat kan leiden tot heropflakkering.
Hoewel poederbrandblussers veelzijdig zijn, mogen ze nooit in een afgesloten ruimte worden gebruikt, wat hun bruikbaarheid beperkt. Dit komt omdat het poeder de ademhaling kan belemmeren en het zicht kan beïnvloeden. Ze zijn ook extreem rommelig en kunnen na gebruik erg moeilijk op te ruimen zijn. Nog een goede reden om ze niet binnenshuis te gebruiken!
Powder fire extinguishers are ideal for outdoor locations, such as garage forecourts or welding workshops.
Gebruikt voor: Klasse A- en B-branden
Labelkleur: Crème
Net als de droogpoederbrandblusser werken schuimblussers door het vuur te smoren om te voorkomen dat het zich verspreidt, waardoor de brandbare dampen worden afgedicht. Maar het heeft ook het extra voordeel dat het vuur afkoelt, waardoor wordt voorkomen dat het opnieuw oplaait. Bij gebruik bij een vloeistofbrand vormt het schuim ook een barrière tussen het vloeistofoppervlak en de vlammen, waardoor verspreiding wordt voorkomen.
Het belangrijkste probleem van schuimbrandblussers is dat ze na gebruik een residu achterlaten, dat moeilijk schoon te maken kan zijn. Ze zijn ook niet geschikt voor gebruik bij vrij stromende vloeistofbranden.
Schuimbrandblussers zijn licht, effectief en nuttig voor de meest voorkomende soorten brand, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor scholen, kantoren, hotels, winkels, ziekenhuizen, magazijnen en woningen.
Used for: Electrical and Class B fires
Label colour: Black
Kooldioxide-brandblussers werken door zuurstof te verdringen en elektrische branden effectief te onderdrukken. Ze koelen ook af, wat kan helpen voorkomen dat het vuur opnieuw oplaait. Omdat ze geen resten bevatten, veroorzaken deze blussers geen extra schade en is een uitgebreide reiniging niet nodig.
Zijn er beperkingen voor kooldioxideblussers?
Kooldioxideblussers brengen een aantal belangrijke problemen met zich mee waar gebruikers zich bewust van moeten zijn. De belangrijkste is dat ze bij gebruik in besloten ruimtes verstikking kunnen veroorzaken. Afhankelijk van de uitvoering kunnen de blussers bij het ontladen ook extreem koud worden, waardoor het risico bestaat dat de handen van de gebruiker aan de blusser vastvriezen. Het loont altijd om te investeren in dubbelgevoerde, vorstvrije modellen.
Waar zou u een kooldioxidebrandblusser gebruiken?
Kooldioxideblussers zijn vooral handig op plaatsen waar er veel elektrische apparatuur aanwezig is, zoals serverruimtes en kantoren.
Gebruikt voor: Klasse A-branden
Etiketkleur: Rood
Waterbrandblussers zijn er in twee vormen: onder druk en mist. Ze zijn waarschijnlijk de meest gebruikte blusser, vooral omdat ze de eenvoudigste en goedkoopste zijn. En ze werken zoals je zou verwachten: door het vuur met water te doordrenken, de hitte te verminderen en de vlammen te doven.
Zijn er beperkingen voor waterblussers?
Het enige echte nadeel van de waterblusser is dat deze alleen kan worden gebruikt bij branden van klasse A en gevaarlijk onverenigbaar is met gas-, vloeistof-, vet- en elektrische branden.
Waar zou u een waterbrandblusser gebruiken?
De meeste professionele gebouwen hebben minstens één waterblusser: ziekenhuizen, winkels, flatgebouwen, scholen, fabrieken.
Gebruikt voor: Klasse F-branden
Etiketkleur: Geel
Speciaal gemaakt voor het bestrijden van keuken- en oliebranden, gebruiken natte chemische blussers een kaliumoplossing om het vuur te koelen en tegelijkertijd te voorkomen dat de olie spat en verdere schade of letsel veroorzaakt.
Zijn er beperkingen voor natchemische blussers?
Nogmaals, zolang ze onder de juiste omstandigheden worden gebruikt, zijn er geen echte nadelen aan de natchemische brandblusser.
Where would you use a wet fire extinguisher?
Natte brandblussers zijn ontworpen voor overal waar wordt gekookt: schoolkantines, restaurants, cafés en commerciële keukens.
Zodra u brandblussers voor uw bedrijf heeft geselecteerd, bent u wettelijk verplicht deze in bedrijf te stellen – gecontroleerd op naleving van de Britse wetgeving inzake brandblussers. Dit is een voorzorgsmaatregel om ervoor te zorgen dat de blussers veilig, correct geïnstalleerd en correct gemonteerd zijn. Om ervoor te zorgen dat uw bedrijf voldoet aan de British Standard 5306 Part 3 2009, wordt de jaarlijkse inspectie van brandblussers aanbevolen. Onze experts
die allemaal volledig gekwalificeerd en gecertificeerd zijn bij BAFE bij 1st Class Fire Protection, kunnen uw bedrijf hierbij helpen om aan de regelgeving te blijven voldoen.
Het kiezen van de juiste brandblussers voor de juiste plekken binnen uw bedrijf kan letterlijk een redder in nood zijn. Als u twijfelt of advies op maat wilt over het vinden van de juiste apparatuur voor uw bedrijf of organisatie, neem dan vandaag nog contact op met 1st Class Fire Protection via 01603 742741 of vraag om teruggebeld te worden met ons deskundige team.
October 21st, 2020|Categories: Fire Safety Advice