HMO Fire Regulations and Fire Safety Checklist

Get In Touch

Address
112 Hellesdon Park Ind. Estate.
Drayton High Road, Norwich
NR6 5DR

Hours
Monday – Friday: 8:00AM – 5:00PM
Emergency Call Out: 24/7

Request A Callback

Name*

Phone*

Select Your Preferred Time

*

Als het om de brandvoorschriften gaat, moeten huizen met meer bewoners (HMO's) geheel gescheiden worden behandeld van andere woningen. Ze hebben hun eigen specifieke richtlijnen die zijn ontworpen om de veiligheid van alle inzittenden te garanderen. Voor verhuurders van zorgorganisaties is het dus erg belangrijk dat de regelgeving volledig wordt begrepen en nageleefd. Hier is alles wat u moet weten.

HMO-brandvoorschriften begrijpen

Wat is een HMO?

Volgens de Britse regering is uw eigendom een ​​zorgorganisatie als:

  • er wonen minimaal drie huurders uit meer dan één huishouden
  • en ze delen toilet-, badkamer- of keukenfaciliteiten met andere huurders
HMO Fire Regulations

Het is ook vermeldenswaard dat blokken met zelfstandige flats soms ook kunnen worden geclassificeerd als een complete HMO. Maar dit is alleen het geval als het gebouw vóór 1992 tot appartementen is verbouwd of niet voldoet aan het Bouwbesluit uit 1991 .

Wat zijn de HKD-brandveiligheidsvoorschriften?

De Regulatory Reform (Fire Safety) Order 2005 stelt dat voor alle zorgorganisaties, maisonnettes en flatgebouwen ten minste één persoon verantwoordelijk moet zijn voor het waarborgen van de naleving van de brandveiligheid in het pand. De verantwoordelijkheden van die persoon omvatten:

  • Kennismaking met HMO-brandveiligheidsvoorschriften
  • Het uitvoeren van regelmatige brandrisicobeoordelingen
  • Erop toezien dat alle brandveiligheidsmaatregelen getroffen zijn
  • En het verstrekken van brandveiligheidsinformatie aan huurders op een begrijpelijke manier.

Laten we deze verantwoordelijkheden dus afhandelen met een HMO-checklist voor brandveiligheid.

HMO Fire safety checklist

HMO-checklist voor brandveiligheid

Brandrisicobeoordelingen

Brandrisicobeoordelingen zijn waarschijnlijk de gemakkelijkste en meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat elk pand over de juiste brandveiligheidsbescherming beschikt. Hoewel het mogelijk is om uw eigen brandrisicobeoordeling uit te voeren, is het meestal een goed idee om in eerste instantie een professionele beoordeling te regelen. Dit omvat een grondige inspectie van uw eigendom, waarbij alles wordt beoordeeld, van potentiële brandgevaren tot de plaatsing van rookmelders en andere brandveiligheidsapparatuur. Eventuele herstelmaatregelen die moeten worden genomen, worden uitgevoerd of er wordt begeleiding gegeven. En alle bevindingen worden volledig vastgelegd, zodat u de professionele beoordeling als basis kunt gebruiken voor uw voortdurende controles.

Brandveiligheidsapparatuur

De genoemde verantwoordelijke persoon voor alle zorgorganisaties is verantwoordelijk voor het garanderen dat de relevante brandveiligheidsuitrusting ter beschikking wordt gesteld. Dit kan het volgende omvatten:

  • Rookmelders en brandalarmen

Zijn ze gemonteerd? Zijn zij aan het werk? Hebben ze het juiste onderhoud gekregen ? En worden ze regelmatig getest?

Rookmelders en brandalarmen zijn een van de belangrijkste brandveiligheidsinstrumenten. En alle zorgorganisaties moeten ze hebben. Maar de installatieregels variëren afhankelijk van de grootte van het pand.

  • Voor HMO's van één en twee verdiepingen met een vloeroppervlak van niet meer dan 200 m2 was een klasse D, LD3-alarm vereist.
  • Zorgorganisaties met drie verdiepingen moeten overal een brandalarm van klasse A hebben. OF Brandalarmen van klasse A in gemeenschappelijke ruimtes, en brandalarmen van klasse D LD3 in individuele ruimtes.

Als u niet bekend bent met de verschillende brandalarmsystemen , zijn klasse D-alarmen voorzien van netvoeding en back-upbatterijen. Ze worden geactiveerd door een radiosignaal of draad en kunnen zonder brandalarmpaneel worden geïnstalleerd. Klasse A-systemen worden opnieuw op netvoeding gevoed met batterijback-up, maar hoewel ze individuele rook-/hittedetectoren en alarmsirenes hebben, hebben ze ook een centraal bedieningspaneel en ondersteunende apparatuur, met een back-upstroombron.

  • Branddeuren

Alle zorgorganisaties moeten zelfsluitende brandwerende deuren hebben met een brandwerendheidscriteria van 30 minuten . Om de inzittenden maximaal te beschermen, moeten de deuren aan de boven- en onderkant voorzien zijn van een opschuimende strip en een rookafdichting. Op alle branddeuren in het pand moeten brandveiligheidsinstructies worden aangebracht.

  • Fire blanket

In alle gemeenschappelijke keukenruimtes is een blusdeken verplicht. Volgens de Londense brandweer begint ongeveer 60% van de branden in huis in de keuken. Een blusdeken is meestal het meest effectieve middel om een ​​kachelbrand snel en veilig te bestrijden.

  • Fire extinguishers

Fire extinguishers are not a legal requirement in HMOs. However, depending on the layout of your property, your fire risk assessment may recommend them in certain areas.

Fire escape routes

Vluchtroutes

Heeft u vluchtroutes vanuit alle delen van het gebouw geïdentificeerd? Zijn deze routes duidelijk zichtbaar, goed verlicht en bewegwijzerd? Heeft u alle inzittenden op de hoogte gebracht van de vluchtroutes en gedrukte informatie verstrekt, inclusief de details van de vluchtroutes vanuit de woonruimtes van elke persoon?

Meubilair

Al het meubilair dat in zorginstellingen wordt aangeboden, moet brandveilig zijn. Dit kan niet alleen helpen om de verspreiding van eventuele brand te voorkomen. Maar het kan de bewoners extra bescherming en tijd geven om uit het gebouw te ontsnappen.

Brandbare materialen

Wanneer er brandbare materialen worden gebruikt of opgeslagen op het terrein, moet de verantwoordelijke persoon ervoor zorgen dat deze gescheiden worden gehouden van eventuele ontstekingsbronnen.

Jaarlijks sterven ruim 200 mensen en raken ruim 6.000 mensen gewond bij branden in zorginstellingen. Als vastgoedeigenaar is het uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat uw huurders niets toevoegen aan deze statistieken. HMO-brandveiligheid is ongelooflijk belangrijk. Want met de juiste voorzorgsmaatregelen hoeven deze brandgebeurtenissen nooit te gebeuren.

1st Class Fire Protection is an industry-leading fire protection company, with more than 25 years’ experience in the field. Serving customers throughout Norfolk, Suffolk, Cambridgeshire, and the surrounding areas, we provide a range of fire safety services, including fire risk assessment; fire alarm installation, maintenance, and servicing; fire extinguisher installation, testing, and maintenance; emergency lighting installing and servicing; and fire safety training. Get in touch to find out how we could help improve the fire safety standards of your HMO.

October 29th, 2023|Categories: Fire Safety Advice

Please Feel Free To Share This Article

Related Posts